Musta keittomaali

Selatessani Pientalo ja piha -lehteä en voinut olla huomaamatta mustan värin suurta suosiota. Olen itsekin ollut kiinnostunut jo pari vuotta mustan keittomaalin valmistamisesta ja tehnyt kokeita parhaan menetelmän ja kestävyyden löytämiseksi.

Kuvat Pientalo ja piha -lehdestä

Mustan värin suosion yksi syy on varmaankin ilmastonmuutoksen aiheuttama pitkä syyskosteus 1—5 °C:n lämpötilassa. Se saa homeet helposti leviämään kaikkien materiaalien pinnalle. Varsinkin vaaleissa pinnoissa se näkyy ikävästi. Lyijyvalkoinen oli ennen valkoisen maalin väripigmentti. Se on niin myrkyllistä, että siinä ei mikään kasva. Sen takia se syystäkin kiellettiin, ja nykyisin sen on korvannut titaanioksidi, joka on myös hammastahnan raaka-aine. Titaanioksidi on siis myrkytön, ja siksi maali pitää homeita vastaan myrkyttää erikseen.

On sanottava, että homekasvusto ei ole vaarallista ja on vain kosmeettinen virhe.

Valkoinen väri on ongelma siksikin, että siinä näkyy kaikki muutokset helposti, joten musta ymmärrettävästi on helppo ratkaisu asiaan.

Mustan keittomaalin valmistus

Valkoisen keittomaalin valmistuksessa käytetään puunsuoja-aineena sinkkisulfaattia, koska rautasulfaatti aiheuttaa värin muutoksen. (Se harmaannuttaa puun maalin alla ja aiheuttaa ruosteen väriä valkoiseen maaliin.) Punamultamaalissa voidaan käyttää rautasulfaattia, joka on yksi parhaita homeen estoaineita ja mikä parasta myös halpa.

Edellä mainituista seikoista tulin siihen johtopäätökseen, että musta keittomaali pitäisi tehdä kuin punamultamaali, mutta pigmenttinä käytetään mustaa värijauhetta. Olin jo lähellä oikeaa ratkaisua. Kokeilin kimröökiä, joka on asetyleeninokea ja vanhastaan musta väripigmentti. Se ei ollut oikea ratkaisu. Ymmärrettävistä syistä en halua paljastaa, mikä oli oikea, mutta se löytyi, ja kuten kaikkien maalieni valmistamisessa, aloitin kestävyyskokeilun, joka näyttää hyvältä. Maakellarimme punamulta on ensimmäisestä valmistamastani padasta ja jo 24 vuotta sitten maalattu. Koe jatkuu yhä.

Yllä kuvia vapaa-ajanrakennuksesta, joka on maalattu mustalla keittomaalilla. Maalin valmistin viime kesänä.

Kelomökki ja mustamulta?

Kelon kanssa näyttää musta kiilloton maali hyvältä. Miksi ei siis mustamultamaali? Se on varmaan halvin musta ulkomaali. Hinta nousee pigmentin hinnan takia punamultaa kalliimmaksi, joten litrahinta asettunee 4 €:n paikkeille.

Kelomökkejä Rukatunturilla